Hög Intensiv Fokuserad Ultraljud - HIFU

Hög intensiv fokuserad ultraljud är en ny behandlingsmetod för att strama upp huden på djupet. Det är det närmaste ett ansiktslyft man kan komma utan att göra ett kirurgiskt ingrepp.

Huden åldras

När huden åldras tappar man elasticitet i den djupt liggande bindväven. Huden blir slapp och hängig. För att motverka detta och stimulera bindväven att växa till och strama upp sig kan man göra olika laser och ljusbehandlingar. Ljuset tillför värme som ger en kontrollerad inflammatorisk reaktion så att bindväven påverkas. Laserljus, IPL ljus och radiofrekvens är de vanligaste metoderna. Dessa metoder behandlar många hudproblem men har dock en begränsning då man inte kommer ned till de djupaste bindvävslagren utan att ge en för aggressiv skada i huden.

Fokuserad intensivt ultraljud

Fokuserad intensivt ultraljud har en helt annan teknik då inget upptag av energin absorberas av pigment eller kärl i ytliga huden. Energin skickas ned och fokuseras på exakt det djup maskinen är inställd på 3 eller 4,5 mm. Yttre huden (dermis) är ca 2 mm. Under dermis har man ett tunt lager underhudsfett sedan kommer en bindvävshinna som kallas SMAS  Superficial Muscular Aponeurosis System. Det är denna hinna som man vill behandla.

Man mäter med visuellt ultraljudsscanning hur djupt denna hinna ligger när man ställer in maskinen på exakt behandlingsdjup.

Under behandling sker en intensiv värme utveckling, 60-70 grader mycket lokalt som startar en uppstramning av den djupa bindväven. Yttre huden blir helt opåverkad.

Effekter man kan uppnå

Behandling ger en uppstramaning av den bindvävshinna som musklerna är fästade i. Detta ger ofta en mer markerad käklinje samt hals. Kinder kan lyftas samt man kan få ett lyft av ögonbrynen. En viss effekt kan man se direkt efter behandlingen men den största effekten sker gradvis. Slutgiltiga resultatet sker först efter 3–6 månader. Ny bindväv som ska växa till i skadeområdet sker långsamt ungefär på samma sätt sen en sena läker om det varit skadad.

Det är viktigt att ta bra kort på ansiktet före behandling och efter ca 3 månader. Då resultaten sker på så lång sikt är det svårt att själv bedöma. Det som kan vara positivt med detta är att då resultaten sker gradvis blir det inte onaturligt stor förändring som omgivningen kan uppfatta som konstgjort.  Resultaten varar oftast i några år innan den naturliga åldrande processen börjar komma ikapp igen.

Metoden är FDA godkänd för sin effektivitet för uppstramning och lyft. FDA betyder Food and Drug Administration vilket är en amerikanskt oberoende institut som utvärderar bedömer olika metoder på ett vetenskaplit sätt. FDA godkännande är den högsta kvalitetsstämpel en behandlingsmetod kan ha. 

Kostnadseffektivitet på behandling

Alla behandlingsmetoder bör värderas i vilken effekt man kan uppnå gentemot vad kostnaden är. Originalmetoden med fokuserad ultraljud heter Ulthera och har blivit mycket populär i USA men även andra länder i Europa. När en ny teknik utvecklas är ofta de första maskinerna väldigt dyra. Gensomsnitts pris för behandling av ett helt ansikte samt under haka i USA är 2500–3500 dollar. Detta får man ställa i relation till vad ett kirurgiskt ansiktslyft kostar. Metoden har inte slagit igenom i Sverige än, troligen p.g.a. priset.

Nu har det kommit ut andra maskiner på marknaden med likvärdig prestanda som har ett rimligare pris. Vi tycker att metodens effektivitet nu kommer i fas med vad den bör kosta. Vi kommer att ha ett pris på 3000 kr för panna, 3000 kr för kinder samt 3000 kr för käke eller 8000 kr för helt ansikte. Vår maskin har ingen integrerad ultraljudsscanning utan vi har ett fristående ultraljud som gör samma mätning för att ställa in behandlingsdjup på olika ansiktsområden.

Behandlingsmetoden har inte visat några biverkningar. Viktigt är dock att undvika vissa nerver i ansiktet som ligger ytligt då dessa skulle kunna bli irriterade om de får direkt behandling. Några besående skador har inte rapportetas.

Är man mycket känslig kan man behöva extra smärtlindring eller lugnande läkemedel. Vi anser att detta inte är nödvändigt jämfört med andra laserbehandlingar. Man kan ha en lätt rodnad i ansiktet samma dag som behandlingen men man har inte någon så kallad social down effekt. Om man jämför med laserslipning då man har flera dagar av sårläkning. Övriga frågor tar man vid en konsultation. 

Ultralift i Aftonbladet

I Aftonbladets blogg 'Skönhetsredaktörerna' kan man läsa om behandlingen:

"Ultherapy
Allt fler drar sig för att göra ett traditionellt ansiktslyft med kniv – även stjärnorna. I stället söker de snällare alternativ som ger ett ”osynligt” lyft, som Ultherapy som med hjälp av ultraljud stimulerar tillväxten av kollagen och ger huden ett lyft. Courtney Cox sägs vara ett stort fan av just den här metoden trots att den kan vara aningen smärtsam."

Se blogginlägget här.